Wat gebeurt er bij oudervervreemding?

Wat gebeurt er bij oudervervreemding?

                       Wat is oudervervreemding/ouderverstoting? Voor het lees gemak gebruik ik de term oudervervreemding. Oudervervreemding kan onderdeel zijn van het beeïndigen van de relatie tussen ouders. Er is sprake van oudervervreemding als een kind het contact met de andere ouder waarmee het voorheen en goede relatie had, wil verbreken onder invloed van de omgeving, vaak na een scheiding.

Een kind raakt in een loyaliteitsconflict en om de pijn hiervan te vermijden kiest een kind tegen de ene en voor de andere ouder. Deze overlevingsstrategie staat een gezonde ontwikkeling van een kind in de weg. Soms openbaart oudervervreemding zich pas jaren na de feitelijke scheiding. Oudervervreemding wordt tegenwoordig gezien als een vorm van kindermishandeling.

Omgangsregelingen

Omgangsregelingen die zijn vastgelegd en niet worden nagekomen en waarbij niet wordt gehandhaafd komen vaak voor. Gebroken ouders (oudervervreemding overkomt vaders zowel als moeders) met gezag die jarenlang de rechter en advocaat vaker te zien krijgen dan hun kind. Aantoonbare valse aangiften, die door de kwaadwillende ouder worden gedaan, en gelooft,  zonder contactherstel te bevorderen tussen ouder en kind. Scholen die kinderen toelaten zonder handtekening van beide gezaghebbende ouders, of die weigeren om de niet-verzorgende ouder op de hoogte te stellen van de vorderingen op school van hun kind. Scholen, die dit soort informatie wel delen met de verzorgende (vaak de kwaadwillende) ouder, maar dit niet delen met de gezaghebbende andere ouder en die daardoor (on)bewust meewerken aan het in stand houden van oudervervreemding.

Professionals

Deskundigen zijn het er tegenwoordig wel over eens dat een kind recht heeft op onbelemmerde voortgang van (regelmatig) contact met twee ouders als het daar eerder een goede, of minstens neutrale relatie mee had. Uiteraard dient vooraf te worden vastgesteld dat er geen aantoonbare, zwaarwegende gronden (mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik) aanwezig zijn of waren waardoor vaststaat dat omgang voor een kind op een veilige wijze kan plaatsvinden. Gelukkig wordt, zeker de laatste jaren,  het proces van oudervervreemding meer en meer herkent en erkent door professionals die te maken hebben met complexe (v)echtscheidingen. Professionals zijn zich er van bewust dat een kind aan moeilijke opdrachten wordt blootgesteld: ga maar eens na; een ouder manipuleert een kind zodanig met negatieve gedachten over de andere ouder, dat een kind geen andere keuze meer heeft dan te kiezen voor of tegen de andere ouder. Een kind mag zich dan geen eigen herinnering en/of mening meer vormen over de andere ouder. Zodoende leert een kind niet voldoende zelfstandig een standpunt in te nemen naar beide ouders, ook als die elkaar niet meer zien en spreken bijvoorbeeld.

Ouders

Van ouders mag verwacht worden dat ze pedagogische vaardigheden bezitten om een kind te leren omgaan met beide ouders na de scheiding. Waar ouders deze vaardigheden niet bezitten is het noodzakelijk hulp in te roepen. Van professionals mag je verwachten dat ze beide ouders steunen en helpen om te leren omgaan met het blijvende ouderschap na scheiding. Een kind is niet gediend bij het buitensluiten van één ouder. Een kind verdient hulp bij het leren omgaan met een scheiding, rouw, loyaliteiten, eventuele hechtingsproblematiek en het contact onderhouden met beide ouders.

Meer weten over oudervervreemding?  Of heeft u een vraag na het lezen van deze blog? Neem contact met me op via het contactformulier op mijn site.

warme groet, Diny Braak

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]