Diny Mediation | Strategieën om een scheiding zo positief en respectvol mogelijk te laten verlopen.
41325
post-template-default,single,single-post,postid-41325,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0.1,smooth_scroll,fade_push_text_right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5,vc_responsive

Strategieën om een scheiding zo positief en respectvol mogelijk te laten verlopen.

Strategieën om een scheiding zo positief en respectvol mogelijk te laten verlopen.

Landelijk gezien neemt het aantal echtscheiding nog steeds toe. Toch merken ouders dat er weinig praktische steun is als het erop aankomt. Bovendien worden ouders vaak overmand door emoties, ze zijn onzeker, angstig, verontwaardigd of volledig ontwricht omdat ze voor veel veranderingen staan in het gezin en in hun manier van leven.
Schuldgevoelens komen voorbij; wat doen zij hun kinderen aan? Kinderen staan machteloos bij een scheiding, kunnen er geen enkele invloed op uitoefenen en voelen zich vaak tussen hun ouders geplaatst.
Een scheiding hoort niet te gaan om winnen of verliezen, het hoort te gaan om dé manier te vinden de scheiding goed en waardig te doorstaan. Zonder emotionele chantage of wraakneming. Geen scheiding is rechtvaardig, er zit geen rechtvaardigheid in conflict en verlies. Het overkomt ze gewoon. Het overkomt hun kinderen ook gewoon.

Daarom wat praktische tips die vooral nuttig zijn wanneer je aan het begin van je scheiding staat.

Blijf eensgezind
De kinderen op de hoogte brengen is één van de belangrijkste zorgen voor ouders. Hoe vertel je het de kinderen en wanneer? Als het lukt: samen.
Vertel ze dus samen en op een rustig tijdstip dat jullie besloten hebben niet meer als gezin in één huis te wonen. Dat jullie de liefdesrelatie stoppen, maar wel samen verantwoordelijk blijven voor de zorg en opvoeding. Dat jullie samen ouders zullen blijven. Altijd. Onvoorwaardelijk.

Geef de kinderen tijd
Geef jullie kinderen de tijd en ruimte om vragen te stellen die op dat moment voor hun belangrijk zijn. Vertel ze samen en eerlijk dat jullie ook niet op elke vraag direct een antwoord hebben, maar dat moeilijke kwesties altijd gedeeld kunnen worden. Doe geen valse beloftes wanneer jullie eigenlijk al weten dat jullie ze niet kunt houden. Dit beschadigd hun geloof en vertrouwen in jullie als ouder. Geef ze geen smeuïge details over de andere ouder of over het stuklopen van de relatie. Dat is volwassenproblematiek en geen kinderproblematiek.

Omgaan met je emoties
Een scheiding is een emotionele periode. Het is heel belangrijk hoe jij naar de scheiding kijkt. Beschouw je het hele gebeuren als één grote bak ellende of als een crisis in het leven die je positief kunt aanpakken. Waar je waardig doorheen kunt komen. Die je brengt naar een nieuwe stap in het leven met nieuwe kansen en geluk? Dan zal de scheiding dat ook zijn. Emoties horen bij het leven, dus ook bij scheiden. Uit je emoties zoals jij dat voelt. Wordt het je toch allemaal even teveel? Zoek een veilige uitlaadklep waar je stoom kunt afblazen, huilen, tieren en je frustraties kunt uiten. Maar doe dat allemaal niet in het bijzijn van je kinderen. Kinderen nemen vaak de emoties van jou als ouder over. Jij bent hun voorbeeld en de manier waarop je de scheiding oppakt is een spiegel voor hoe zij stressvolle gebeurtenissen in hun volwassen levens zullen oppakken.

Rouw en verlies, conflict en verdriet
Rouw, verlies en verdriet horen bij het leven evenals conflicten. We verliezen iedere dag wel iets, bijvoorbeeld onze huissleutels, onze portemonnee met inhoud, een wedstrijd, of het onderspit delven in een gesprek. En ook al vinden we het meeste wat we (tijdelijk) zijn verloren weer terug, het ervaren van een verlies, hoe kortstondig ook, geeft emoties.
Echte verliezen zijn ongewenst en raken ons diepste zijn. We willen ze ontlopen want ze doen pijn. En pijn willen we het liefst vermijden.
Conflicten gebeuren ons dagelijks; een conflict met een geliefde, een collega, een werkgever of een relatie die wordt beëindigd. Vaak volgt op een conflict een verlies.
Een echtscheiding bijvoorbeeld is een opeenstapeling van conflict en verlies. Het voelt als een aanslag op onze belangrijkste pijlers; normen en waarden. De zekerheid van bestaan, ons gezin, houvast, eigenwaarde, rechtvaardigheidsgevoel en toekomstbeeld. De regie en structuur die we hadden in ons leven lijkt nu totaal verdwenen. Een scheiding brengt ook rouw. Rouw om iets wat verloren is gegaan, we voelen een groot gemis. Rouwen doen we individueel, ieder op ons eigen manier en in ons eigen tempo. Het is belangrijk om je bewust
te zijn dat al deze gevoelens er mogen zijn. Wordt het je teveel; zoek ondersteuning in je omgeving. Dit biedt veiligheid en troost. En houvast.

Praten, luisteren en geen partij kiezen
Kinderen kunnen verschillend reageren op het nieuws dat jullie gaan scheiden. Daarnaast realiseren ouders zich vaak niet dat kinderen zich verscheurd kunnen voelen tussen de twee personen waar ze het meest van houden. Kinderen voelen zich soms schuldig als ze het leuk hebben bij de andere ouder, en vertellen daarom maar niet hoe hun weekend was. Probeer eens door de ogen van jullie kinderen te kijken. Door de ervaringen van jullie kinderen te delen is het mogelijk weer vanuit het hart te gaan handelen. Hierdoor voelen kinderen zich gehoord, gezien en begrepen en dat is toch heel wat waard.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Stel ze gerust.

Neem contact op, bel 06-42523438 of mail dinybraak18@gmail.com

Diny Braak,
Mediator en scheidingscoach

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!