SCHIP-aanpak, van toegevoegde waarde bij nare echtscheidingen

SCHIP-aanpak, van toegevoegde waarde bij nare echtscheidingen

         Wanneer twee mensen een relatie beginnen, of een huwelijk aangaan, kunnen ze zich niet bedenken dat het ooit anders zal worden. Beiden weten het zeker: jij bent de ware!  Wanneer twee mensen zich gesetteld hebben, dus…huisje, kindje, boompje, beestje, zijn zij er vrijwel altijd van overtuigd dat de relatie blijvend is. Want, laten we eerlijk zijn, je begint toch niet aan een relatie als je van te voren weet dat het uitloopt op een scheiding? Maar dan, er komen kinderen, en langzamerhand verdwijnt de roze wolk, het leven ziet dan niet meer zo rooskleurig. Er ontstaan lichte irritaties, deze irritaties worden niet naar elkaar uitgesproken. Logisch ook, vaak denken we … het wordt vanzelf wel beter. Als de kinderen wat ouder zijn, of als we weer (meer) tijd maken voor elkaar, of tijdens de (lang naar uitgekeken) gezinsvakantie. Maar dat ene breukje, wordt een brede kloof. Onuitgesproken verwachtingen, geen gehoor krijgen bij je partner als je wil proberen de problemen bespreekbaar te maken. Of, nog erger, je hebt gemerkt dat je partner is vreemdgegaan! Dan is de keus snel gemaakt: we gaan scheiden! Echter, een echtscheiding is heel ingrijpend, vaak zo ingrijpend dat men er samen niet meer uit kan komen. Door verharding van standpunten en belangen ontstaan er, soms tegen wil en dank, de hoog conflict scheiding (complexe scheiding/vechtscheiding). 20% van de echtscheidingen verlopen zo problematisch dat het leidt tot een `complexe scheiding’.

Teleurstelling, rouw en boosheid staan in de weg om dit levenshoofdstuk goed af te hechten. Om deze woelige periode te keren en (ex-)partners weer met elkaar te verbinden zodat ze in staat zijn om samen op te trekken in hun gezamenlijk ouderschap, biedt ik de SCHIP-aanpak aan. De focus van de SCHIP-aanpak ligt op het postrelationele rouwtraject, waarmee de nare, langdurige en ook kostbare scheiding kan worden voorkomen of afgewend. Doel van de Schipaanpak is om onverwerkte emoties ruimte te geven zodat het ouderschap vanuit de nieuwe situatie op een constructieve manier verloopt. Vaak al voor de daadwerkelijke scheiding gaan echtparen hun eigen weg of zijn het gevoel van `samen’ kwijtgeraakt. Herken je dat? je had zoveel verwacht van elkaar en de relatie. Nu ben je elkaar helemaal kwijt. Alle begrip is weg en de communicatie verslechterd of stagneert. Juist doordat alle belangrijke en intieme zaken onuitgesproken blijven, weet je niet meer hoe de ander denkt of wat de ander beleeft. Lees ook mijn blogs; wanneer je niet meer echt praat of het adieugesprek

Loslaten, het is misschien één van de meest hardnekkige misvattingen dat ex-partners elkaar moeten loslaten. Dit is namelijk een onmogelijke opdracht aangezien je elkaar tot in lengte van dagen op alle hoogte en dieptepunten in het leven van je kind en van elkaar, gaat tegenkomen. Vandaar dat de SCHIP-aanpak er met name op gericht is de ouder opnieuw met elkaar te verbinden. Het spreekt voor zichzelf dat dit geen eenvoudige opgave is, het betekent hard werken en voldoende motivatie om dit te bereiken. Maar als dit lukt, wordt een kind gevrijwaard van de keuze tussen papa of mama. Dit zou je toch ieder kind van gescheiden ouders gunnen?

Hiermee wordt het voor een kind gemakkelijker om met de verliezen en veranderingen rondom de scheiding om te gaan. En… bedenk wat het je zal opleveren: een zinvolle toekomst, samen met je kind, waarbij je zonder spanning en stress kunt omgaan met de andere ouder van je kind.

Een kind vertelde mij eens; hoe relaxed zou het zijn, als ik met mijn moeder gewoon over mijn vader zou kunnen praten. Hij heeft mij niet teleurgesteld of pijn en gedaan.

Wil je dit ook, samen met je ex-partner, bereiken? Om als liefhebbende ouders samen (en toch ook apart) je kind een gelukkige jeugd geven? Dat kan. Samen doorlopen jullie het Schip-traject. Een kortdurend traject, met de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Vraag naar de voorwaarden!

 

Lieve groet, Diny Braak

Schip-behandelaar / Scheidingsmediator / Familie-mediator / Begeleider Parallel Ouderschap / Scheidingscoach

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]