Rouw bij echtscheiding

Rouw bij echtscheiding

       Echtscheiding genereert rouw, de uitspraak scheiden is lijden is o zo waar. Voor een rouwproces bestaat geen handleiding.
Rouw is geen ziekte, het hoort bij het een normale aanpassing aan het verlies.

Wanneer we iemand verliezen waar we van hebben gehouden voelt het alsof we een deel van onszelf kwijt zijn. Wanneer je huwelijk plotsklaps is geëindigd kun je in een rouwproces terechtkomen. Het verwerken van een scheiding loopt over het algemeen gelijk aan die van het overlijden van een dierbare. Vaak wordt bij een scheiding nog te weinig stil gestaan dat je rouwt om het verlies van je partner, je huwelijk, je gezinsleven, je huis en ook je toekomstbeeld van hoe het had moeten gaan… samen oud worden en tevreden terug kijken op een gezamenlijk leven met jullie kinderen en kleinkinderen om je heen. Bij een scheiding valt dit alles uiteen: er is geen samen meer.

Maar wat is rouw?
Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste. Normaal gesproken zal de intensiteit van een rouwreactie in de loop van de tijd afnemen, soms kan de rouw zo heftig zijn dat je levenslust verloren gaat.

Rouwverwerking volgens Elisabeth Kübler-Ross.
Elisabeth Kübler-Ross heeft veel onderzoek verricht naar hoe mensen rouwen. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat er meestal 5 fases van rouw worden doorlopen in het rouwproces. Deze verschillende fases zijn:

1.Ontkenning.
Ontkenning gebruik je als afweermechanisme. Door te ontkennen dat je partner je heeft verlaten, bescherm je jezelf. Deze fase zorgt ervoor dat de waarheid in kleine stukjes tot je doordringt. Je kunt het niet in een keer tot je laten doordringen, dat zou teveel ineens zijn. Het voelt onwerkelijk, bizar. Dit gebeurt niet in je leven, je voelt je verdoofd, je wilt niet geloven dat dit je overkomt.

2.Woede, boosheid
Je protesteert tegen de scheiding. Je ervaart ook veel woede en boosheid. Dit mag niet zo zijn. Wie denkt hij/zij wel niet wie hij/zij is. Dit laat je niet gebeuren: je zal hem/haar wel een lesje leren. Ook woede is een afweermechanisme tegen verdriet. Woede is voor sommigen beter te hanteren dan verdriet. Je wilt de pijn van het verlies niet voelen!

3.Onderhandelen en vechten.
Je merkt dat het niet helpt te protesteren. Dat ondanks het feit dat jij dit niet wilt, het toch gebeurt. Dan kan het zijn dat je je partner probeert over te halen…..om nog een keer….. je belooft van alles…
Je probeert hem of haar in te laten zien dat het een verkeerde beslissing is geweest en probeer je op zijn of haar schuldgevoel te werken, als hij of zij maar inziet dat…….

4.Depressie.
Je weet nu dat het echt zo is. Je partner heeft je verlaten en wil een nieuw leven beginnen, zonder jou. Je weet nu dat protesteren niets heeft geholpen. Het kan zijn dat je daardoor in een depressie terecht komt. Je voelt je machteloos, het heeft allemaal geen zin. Je trekt je misschien terug en vermijdt contacten met de omgeving. Je voelt je eenzaam.

5.Aanvaarding.
Je weet nu dat de scheiding onherroepelijk is. Je partner komt niet meer bij je terug en misschien wil je hem of haar ook niet meer terug. Je voelt nu ook langzamerhand dat je in staat bent een ander leven op te bouwen. Je ontdekt dat je langzaam weer begint te helen. En hoewel de pijn, het verdriet en de woede nog niet weg zijn, zet je voorzichtig de eerste stap op weg naar je nieuwe leven. Je krijgt weer zin in de toekomst.

Rouwen kost tijd. Rouwen doe je individueel, in je eigen tijd en tempo. Allerlei emoties kunnen terugkomen en je toch weer overvallen. Boosheid, jaloezie, heftig verdriet, mislukking, schuld en schaamte… Realiseer je dat je een ingrijpende gebeurtenis als een (onverwachte) scheiding niet ineens kunt verwerken en geef je over aan het rouwproces. Geef jezelf de tijd en besteed aandacht aan je gevoelens.

Om aan een nieuw leven te beginnen, is het nodig afscheid te nemen van het oude. Je moet dat leven los laten om met open blik aan je toekomst te kunnen beginnen. Neem dus de tijd om je scheiding te verwerken en eerlijk naar jezelf en je eigen aandeel te kijken.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]