Als een advocaat of scheidingsmediator voor jullie samen een verzoek tot echtscheiding indient, volgt er meestal 4- 12 weken later een uitspraak van de rechtbank. De duur hangt af van de volgende zaken:
- Hoe compleet jullie advocaat alles aanlevert aan de rechtbank
- Of er kinderen van 12 jaar of ouder zijn die gehoord moeten worden
- De werkdruk bij de rechtbank
Een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding is dus de snelste manier om de echtscheidingsprocedure te doorlopen. Daarna volgt een ontvangstbevestiging door de rechtbank. Het volgende stuk is de beschikking van de rechtbank.
Bij deze procedure vindt er geen mondelinge zitting plaats. Jullie zijn het immers samen eens. Meestal is er bij een scheidingsmediator al volledige overeenstemming bereikt over alle afspraken die jullie moesten regelen. Deze afspraken zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Alle afspraken omtrent de kinderen zijn opgenomen in een ouderschapsplan. Deze twee stukken worden als bijlage opgenomen in de beschikking van de rechtbank.
Als je ieder een eigen advocaat hebt, is de scheidingsprocedure op tegenspraak de gebruikelijke manier van procederen. Deze procedure tot echtscheiding verloopt eerst schriftelijk. Daarna vindt een mondelinge behandeling, een zitting, plaats op de rechtbank.
- In de meest simpele vorm verloopt de procedure zo;
- Verzoekschrift (door ene partij)
- Verweerschrift (door andere partij)
- Mondelinge behandeling (advocaat en partijen)
- Uitspraak
Duur: gemiddeld en afhankelijk van drukte bij de rechtbank, vaak 2 -7 maanden.
De andere partij kan ook zelf verzoeken doen aan de rechtbank. Dit heten zogenaamde zelfstandige verzoeken. Een voorbeeld van een zelfstandig verzoek kan zijn; verdeling van de bankrekeningen of alimentatie.
- Verzoekschrift (door ene partij)
- Verweerschrift met zelfstandige verzoeken (door andere partij)
- Verweerschrift op zelfstandige verzoeken (door ene partij)
- Nu weet de rechtbank hoe beide echtgenoten tegenover elkaars verzoeken staan
- Mondelinge behandeling (advocaten en partijen)
- Uitspraak
Duur: gemiddelde duur, afhankelijk van drukte bij de rechtbank, 6 – 18 maanden.
Deze procedure tot echtscheiding kan dus wel anderhalf jaar duren. Het kan zelfs nog meer tijd in beslag nemen als in de tussentijd onverwachte ontwikkelingen zich voordoen. Indien een van de partijen het niet eens is met de uitspraak (of een gedeelte daarvan) kan daartegen hoger beroep ingesteld worden. Het gerechtshof in Den Bosch gaat dan een beslissing nemen.
In de echtscheidingsprocedure neemt de rechter beslissingen over:
- De echtscheiding
- Het ouderschapsplan, wanneer er minderjarige kinderen bij betrokken zijn
- De kinderalimentatie
- De partneralimentatie
- Bij wie de kinderen gaan wonen en hoe vaak de ouders de kinderen zien
De hierboven genoemde beslissingen van de rechter gaan allemaal over de periode nadat de echtscheiding is uitgesproken. Tijdens de procedure tot echtscheiding is er dus nog niks geregeld over bijvoorbeeld de kinderalimentatie of andere zaken. Vaak hebben partijen dat echter zelf al gedaan. Indien partijen samen geen afspraken kunnen maken, kan op verzoek van een partij de rechter voorlopige beslissingen nemen. Dat zijn beslissingen die gelden tijdens de scheidingsprocedure.
Een echtscheiding wordt door de rechtbank uitgesproken in de zogenaamde echtscheidingsbeschikking . Om een scheiding definitief te maken moet deze beschikking bij de gemeente waar u getrouwd bent , ingeschreven worden.
Als jullie het eens zijn over de scheiding, kunnen jullie beiden een zogenaamde ‘akte van berusting’ tekenen. Dat is een verklaring waarmee je instemt met de echtscheiding. Als jullie deze verklaring beiden ondertekenen kan de echtscheiding meteen ingeschreven worden.
Het is belangrijk dat de beschikking binnen zes maanden nadat de beroepstermijn is verlopen, wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is gesloten.
Wordt de beschikking niet binnen zes maanden ingeschreven, dan blijft het huwelijk bestaan. Jullie moeten dan de echtscheiding opnieuw aanvragen. De advocaat zorgt voor inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente. Jullie krijgen daarover bericht.