Parallel Ouderschap, een zegen of juist niet?

Parallel Ouderschap, een zegen of juist niet?

Wat is Parallel solo-ouderschap?

“Parallel solo-ouderschap betekent dat beide huishoudens, geheel los van elkaar bestaan, met weinig tot geen communicatie of emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Waarbij je, zelfstandig ouder bent voor je kind”. Bij parallel solo-ouderschap geven de ouders, vanuit een gelijkwaardige positie als ouders, de noodzakelijke informatie aan elkaar (of via een derde) maar bemoeien zij zich niet met de manier waarop het ouderschap bij de ander wordt ingevuld. Er wordt als het ware een muur tussen de beide huishoudens geplaatst. Soms met een kleine opening, soms helemaal dichtgemetseld.

Ouders trachtten nog te vaak de andere ouder te veranderen, te overtuigen. Wanneer dit niet lukt ontstaan er te veel spanningen tussen deze ouders die niet op korte termijn zijn op te lossen. Deze spanningen veroorzaken veel onrust bij hun kinderen en belasten daardoor, vaak ongewild,  hun kinderen met onnodig verdriet. Parallel solo-ouderschap vraagt om strikte afspraken met een zakelijke benadering, waarin duidelijk is dat ouders zich niet (meer) met elkaar bemoeien en zich volledig richten op de ouder-kind relatie. Ouders dragen ieder de eigen verantwoordelijkheid voor de tijd dat hun kind bij hem of haar verblijft. Je weet dat je geen verantwoording aan de andere ouder hoeft af te leggen over de wijze waarop jij jouw ouderschap uitoefent. En dat geeft rust!

Enkele voorwaarden voor parallel solo-ouderschap zijn bijvoorbeeld;

  • het hebben van gezamenlijk gezag
  • alle punten worden schriftelijk vastgelegd, helder en doordacht geformuleerd zodat aan de gemaakte afspraken geen eigen invulling kan worden gegeven
  • het respecteren van elkaars opvoedmethodes / stijlen, en accepteer dat jullie situatie is zoals het is

De begeleider van het parallel ouderschap – altijd een neutrale deskundige – begeleidt de ouders op afstand, is het aanspreekpunt bij (dreigende) onenigheid en kan desgewenst knopen (laten) doorhakken. je hoeft niet bij elkaar aan tafel, weet waaraan je toe bent en voor het noodzakelijk overleg is de begeleider gespreksleider. Verder geldt er maar één belang: het welzijn van jullie kind.

Wat zijn enkele voordelen voor jullie kind bij parallel ouderschap? Het blijkt waardevol te zijn voor jullie kind dat zij andere opvoed-varianten leren bij hun moeder en hun vader. Het helpt jullie kind als er geluisterd wordt naar wat zij willen, dat kan niet bij alles, maar bij veel dingen ook weer wel. Jullie kind wil gehoord worden en zich gezien voelen. Jullie kind heeft behoefte aan houvast en wil vooral dat iedereen van het gezin zich fijn voelt. Maar… het allerbelangrijkste; jullie kind heeft het recht om bovenal kind te kunnen zijn, te mogen zijn!

Wil je meer informatie over parallel solo-ouderschap?  Of denk je na het lezen van deze blog; misschien is dit wel de oplossing voor de slechte en moeizaam verlopende omgang tussen mij en de andere ouder van ons kind?

Maak een afspraak, mail je vraag, of neem contact op via de contactpagina. Bellen mag ook; 06-42523438. Ik help je graag!

Warme groet, Diny Braak,

Begeleider Parallel Ouderschap

Schip-mediator&behandelaar / Echtscheidingsmediator / Familie-mediator / Scheidingscoach

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]