Nu wij niet meer praten

Nu wij niet meer praten

Nu wij niet meer praten, nu ik je niet hoor
Kan ik niet denken, kan ik niet slapen
Nu wij niet meer praten en jij er niet bent
Zo maar een stukje tekst uit een prachtig nummer dat regelmatig op de radio te horen is.

Het raakt me; is het echt te laat, vraag ik me af wanneer mensen mij bellen met de vraag om een afspraak omdat hun relatie niet loopt. Als ik doorvraag hoor ik al snel dat de communicatie stroef of helemaal niet meer ‘lekker’ loopt. Wanneer je niet meer echt praat groeien de verwijten, je creëert een ‘vijandig’ beeld van de ander in je hoofd. De aandacht voor elkaar verslapt, zeker na het krijgen van een baby: een baby vraagt aandacht, tijd en energie, tijd vrijmaken voor je partner schiet er dan vaak bij in, ach morgen.. denk je dan gauw. Terwijl het als kersverse ouders écht nodig is om bewust tijd vrij te maken voor elkaar, aandacht te schenken aan elkaar. Ben je nog wel geïnteresseerd in wat je partner doet en zegt?

‘k Wil weten hoe het met je gaat
Maar ik zie nu wat ik mis
Nu wij niet meer praten
Kracht van communicatie; elkaar weer kunnen horen en vinden

Communiceren, het blijft het moeilijkste wat er is in ons leven. Met communiceren bedoel ik dat iemand deelt met de ander wat hij of zij echt op het hart heeft. Hoe kun je je gevoel nu het beste uiten, zodat datgene wat je bedoelt te zeggen ook precies zo ontvangen wordt door de ander? In ons dagelijks leven is dat soms best lastig, tenslotte weet je maar nooit of de ander ‘getriggert’ raakt door jouw uiting van gevoelens van onvrede, gekwetstheid, boosheid, verdriet, schuldgevoel.

Mijn intentie is om cliënten weer met elkaar te verbinden, om tussen cliënten (opnieuw) de  connectie te maken, zodat ze samen verder kunnen. Daarbij is het maken van oogcontact, de mimiek, onze gezichtsuitdrukking, een belangrijke sleutel voor gelijkwaardige communicatie. Aandacht voor de ontwikkeling van de onderlinge communicatie, inzicht in de eigen communicatiepatronen zijn daarom erg belangrijk.

Hieronder volgen enkele tips waardoor misverstanden tijdens de communicatie, die de relatie nog eens extra onder druk kunnen zetten, kunnen worden voorkomen.

֍    communicatie is luisteren naar elkaar zonder oordeel.

֍    ga niet invullen voor de ander. Men is snel geneigd om te denken voor de ander. We vormen een beeld over hoe we denken dat de ander zal reageren. Maar, klopt dat beeld ook? Denken voor een ander is grotendeels gebaseerd op aannames. En laten aannames nou net de grootste valkuil zijn voor een ieder die praat.

֍   aandachtig luisteren en minder praten; goed luisteren is meer dan alleen horen wat de ander zegt. Het gaat erom dat we begrijpen wat de ander bedoelt. En zegt. Door aandachtig te luisteren kom je erachter wat de ander bezighoudt, denkt, voelt en of nodig heeft.

֍   onderbreek je partner niet: houd het doel van het gesprek in gedachten, je wilt de gedachten, gevoelens en verlangens van je partner begrijpen. Je bent er niet op uit jezelf te verdedigen of je partner terecht te wijzen.

֍   spreken jij en je partner wel dezelfde taal? Hoe kan dat toch, je bent heel duidelijk en open in je communicatie tot de ander en toch ligt onbegrip snel op de loer. Een conflict is dan snel geboren. Door je meer te verdiepen in wat je partner écht zegt ga je je partner ook beter begrijpen. Door in de taal van je partner te gaan communiceren is datgene wat je wilt zeggen voor je partner beter te begrijpen. Samen dezelfde taal spreken zorgt voor wederkerigheid. De kans om door miscommunicatie in een conflict te belanden is dan vele malen kleiner geworden.

Ik ben van mening dat het anders kan door naar elkaar te luisteren en de perioden van problemen en conflicten achter je te laten!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]