Hoe leer je neutraal te kijken naar je ex?

Hoe leer je neutraal te kijken naar je ex?

Op een neutrale manier denken aan je ex?  Is dat mogelijk?  En zo ja, hoé doe je dat dan……..?

Eén van de redenen om aan het begin van de echtscheidingsmediation de oorzaken van de scheiding kenbaar te maken en te bespreken, is dat het maakt dat de kans op wederzijds begrip groter wordt. Wanneer het lukt ‘de portie emotionele saus’ bespreekbaar te maken (bij een scheidingsmediator wordt er ruimte gegeven aan negatieve emoties en gevoelens) kan dit veel opluchting geven en biedt het ruimte om afspraken te maken over alle aspecten van de scheiding, maar de belangrijkste zorg voor ouders blijft toch: goede werkbare afspraken maken over, maar ook mét de kinderen (leeftijds gebonden uiteraard) hoe de omgang gaat plaatsvinden.

En dat lukt het beste wanneer je neutraal kan kijken naar je ex. Door je ex niet meer als ex-partner te zien maar als de andere, liefhebbende ouder van jullie kinderen. Want dat blijft hij of zij namelijk de rest van jullie leven. Als partners kun je scheiden van elkaar, maar kinderen kunnen niet scheiden van hun ouders. Door neutraal te leren kijken naar je ex kun je, als partners, de relatie goed afsluiten en staan er geen obstakels meer in de weg voor een nieuw begin. Bedenk echter wel dat er zo een waardevolle basis wordt gelegd waarin jullie beiden verder gaan als collega-ouders, wat voor jullie kinderen een uiterst plezierige ontwikkeling zal zijn.

Al direct aan het begin van de scheiding verandert er veel in het leven van jullie kinderen. Ineens maakt papa of mama niet meer dagelijks deel uit van hun leven, misschien een ander huis, een andere school en een andere buurt. Hoe begeleidt je je kinderen bij al deze veranderingen, zodat jullie kinderen zich zelfs na de scheiding goed kunnen blijven ontwikkelen? Dat ze voelen en mogen ervaren dat ze onbelast van hun papa en mama mogen houden? Ook al wonen zij niet meer samen in één huis. Dat kan door regelmatig, al naar gelang hun leeftijd, te vragen hoe het met ze gaat en goed te luisteren naar wat ze je vertellen. Dit hoort natuurlijk bij beide ouders. Door je kinderen voldoende tijd en aandacht te schenken zorg je er voor dat ze zich bij beide ouders veilig voelen en zich daardoor goed kunnen blijven ontwikkelen.

Graag geef ik onderstaand  nog 3 tips die je kunnen helpen je ex neutraal te blijven benaderen:

*Accepteer dat dit nu de nieuwe realiteit is; je bent alleenstaande ouder geworden en dat biedt echt nieuwe perspectieven. Hij of zij zal altijd ouder blijven en dus ook deel uitmaken van het leven van jullie kinderen. Daar kun je niks aan veranderen.  Leer jullie kinderen dat het oké is dat er in beide huizen andere (opvoed)regels gelden dan ze voorheen gewend waren toen jullie nog samen waren. Het is waardevol voor kinderen dat zij andere dingen leren bij hun vader en hun moeder. Ook al ben je het soms met die andere regel totaal niet eens. Respecteer de andere ouder hierin. Ook de andere ouder wil dat jullie kinderen opgroeien vanuit een beschermende omgeving. Wel belangrijk is om je gedrag af te stemmen op de behoefte van je kind, en die behoefte kan bij iedere ouder ook weer verschillend zijn.

*Je kunt best boos zijn op je ex over wat er tussen jullie speelt of zich in het verleden heeft afgespeeld, maar dit zijn ook zaken die het ouderschap betreffen of beïnvloeden dus, heb vertrouwen in het ouderschap van de andere ouder. Gun je het de andere ouder  “opvoedfoutjes” te kunnen maken? Wellicht heb je jezelf ook wel eens betrapt op een, niet zo handig uitgepakte opvoedregel. Dus: zet de pet van ex-partner af, om die van ouder op te zetten! Dan merk je echt na enige tijd dat er veel verandert.

*Maak jezelf niet (meer) verantwoordelijk voor het gedrag van de andere ouder en laat los… Je kunt de ander nu eenmaal niet veranderen. Misschien heb je dat tijdens de relatie al vaak genoeg geprobeerd en ben je er inmiddels achter gekomen dat het veranderen van de ander niet jouw taak is. Besef dat, ook al is jullie partnerrelatie gestopt, het ouderschap door blijft lopen. Als alleenstaande ouder moet je verder met de kinderen. Realiseer je wel dat jullie kinderen rekening moeten blijven houden met beide ouders, los van elkaar. Richt je op jezelf; wat goed is voor jou is ook goed voor jullie kinderen.

Wil je nog extra tips of adviezen over dit onderwerp? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek, ik help je graag.

Lieve groet, Diny

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]