Een kind van gescheiden ouders vertelt..

Een kind van gescheiden ouders vertelt..

Laatst raakte ik in gesprek met een (volwassen) kind van gescheiden ouders. Op het einde van het gesprek vroeg ik haar: ‘wat vond jij nu het vervelendst aan de scheiding van je ouders?’ Eigenlijk had ze, wanneer ze er nu op terugblikt, maar 1 wens….bescherm de relatie die ik met mijn beide ouders heb!.

Het is, denk ik, één van de grootste punten van pijn rondom scheiding voor kinderen, dat de relatie met één of beide ouders door de scheiding beschadigd. Dat klinkt zo simpel, maar in het echt lijkt de praktijk weerbarstiger. Met deze blog wil ik daarom het beschermen van de ouder-kind relatie centraal stellen, mede vanuit het perspectief van een ‘volwassen kind van gescheiden ouders’ .

Ouders mogen niet scheiden maar doen het wel

Voor deze blog schrijf ik iets dat mensen vaak verbaasd dat een kind dat zo vind. Ik vermoed omdat het idee van een traditioneel gezin zo ingesloten is in onze maatschappij. Ik denk dat een eerste beschadiging van de relatie eigenlijk al ontstaat als we kinderen de boodschap meegeven dat papa’s en mama’s eigenlijk niet mogen scheiden, terwijl ze dat wel aan het doen zijn of al hebben gedaan.

Dat brengt de meeste kinderen in een lastige positie als ze zo vroeg in hun leven al zo dik verloren hebben, waar papa en/of mama ook nog schuld aan heeft. Je erbij neerleggen dat een scheiding slecht is voor kinderen, biedt naar mijn idee weinig meer nuttigs dan een stok om mee te slaan. Het heeft eerder een slachtofferende dan een activerende werking, terwijl er nog zo super veel te leren valt rondom scheiding (en emotionele groei) bij kinderen.

Scheiden zonder vechten

Er zijn veel scheidingen die gelukkig ook goed verlopen, dat mag ook wel worden gezegd. Vanuit dat perspectief zijn het tevreden kinderen, die kunnen opgroeien in een scheiding zonder vechten. Onder de voorwaarde dat de ouder-kind relatie met beide ouders blijft bestaan en die later (eventuele) stiefouders erbij krijgen die hen welkom heten in het nieuw ontstane gezin.

Met zo’n scheiding is er ook niks om je voor te schamen als ouder, is mijn opvatting. Eerder het tegenovergestelde. Van hoe ik het zie geef je je kinderen een prachtig voorbeeld mee hoe je lief kan hebben, ook als éénoudergezin.

Loslaten is liefhebben

En tot slot een speciale hulde aan diegene die niet wilde scheiden: iemand loslaten als partner terwijl je niets liever had gewild dan samenblijven is misschien wel de ultiemste vorm van liefhebben.

Ik deel mijn visie graag met jou, lezer van mijn blog dat een scheiding – waarbij het contact met beide ouders blijft bestaan – op de lange termijn niet automatisch leidt tot schade voor kinderen. De hardnekkige problemen zitten in hoe de betrokkenen omgaan met de scheiding, daarbij debk ik ook aan de nabije familie/omgeving; oma’s en opa’s, tantes en ooms etc. Want zij blijven een belangrijk vangnet voor scheidingskinderen, ook als de scheiding wel goed gaat en zéker wanneer de scheiding niet zo vriendelijk verloopt. En dat is best ingewikkeld.

liefs, Diny Braak

herkenbaar?  Wil je ook je verhaal kwijt?  Bel 06-42523438 of mail dinybraak18@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]