Een gesprek met een kind van gescheiden ouders

Een gesprek met een kind van gescheiden ouders

Een kind van gescheiden ouders vertelt…

Laatst raakte ik in gesprek met een (volwassen) kind van gescheiden ouders. Aan het begin van ons gesprek vroeg ik haar: ‘wat vond jij nu het vervelendst aan de scheiding van je ouders?’

Eigenlijk had ze, wanneer ze er nu op terugkijkt, maar één vraag: hoe bescherm ik de relatie die ik met mijn beide ouders heb?

Het is denk ik één van de grootste punten van pijn rondom scheiding voor kinderen, dat de relatie met één of beide ouders door de scheiding beschadigd raakt. Dat is minder vanzelfsprekend want  in het echt is de praktijk weerbarstiger. In deze blog wil ik daarom het beschermen van de ouder-kind-relatie centraal stellen, mede vanuit het perspectief van een volwassen kind van gescheiden ouders.

Ouders mogen niet scheiden maar doen het wel

Voor deze blog begin ik met iets dat mensen vaak verbaasd dat het merendeel van de kinderen die ik spreek dat zo vind. Ik vermoed omdat het idee van een traditioneel gezin zo ingesloten is in onze maatschappij. Ik denk dat een eerste beschadiging van de relatie eigenlijk al ontstaat als we kinderen de boodschap meegeven dat ouders eigenlijk niet mogen scheiden, terwijl ze dat wel aan het doen zijn of al hebben gedaan. Soms vertellen kinderen dat ze opluchting voelen als hun ouders besloten hebben uit elkaar te gaan, een huis vol spanning, een soort van koude oorlogsvoering, ‘een loopgravenoorlog’ voelt niet meer als het warme nest dat ze zich van uit hun jeugd herinneren.

Dat brengt de meeste volwassen kinderen in een lastige positie als ze vroeg in hun leven al zo dik verloren hebben, waar  vader en/of  moeder ook nog schuld aan heeft. Je erbij neerleggen dat een scheiding slecht is voor kinderen, biedt naar mijn idee weinig meer nuttigs dan een stok om mee te slaan.

Het heeft eerder een slachtofferende dan een activerende werking, terwijl er nog super veel te leren valt rondom scheiding, de emotionele aspecten die er vaak bij horen, en waar kinderen over het algemeen veel baat bij hebben: psycho-educatie over het gezin in scheiding.

Scheiden zonder vechten

Er zijn veel scheidingen die gelukkig ook goed verlopen, dat mag ook wel worden gezegd.       

Vanuit dat perspectief zijn het tevreden kinderen,  die kunnen opgroeien  in een scheiding zonder vechten. Onder de voorwaarde dat de ouder-kind relatie met beide ouders blijft bestaan en die later (eventuele) stiefouders erbij krijgen die hen welkom heten in hun leven.

Met zo’n scheiding is er ook niks om je voor te schamen als ouder, is mijn opvatting.  Eerder het tegenovergestelde. Van hoe ik het zie geef je je kinderen een prachtig voorbeeld mee hoe je lief kan hebben, ook als éénoudergezin.

Loslaten is liefhebben

En tot slot een speciale hulde aan diegenen die niet wilden scheiden: iemand loslaten als partner terwijl je niets liever had gewild dan samenblijven is misschien wel de meest ultieme vorm van liefhebben.

Ik deel hierbij graag mijn opvatting met de lezers van deze blog dat een scheiding  – waarbij het contact met beide ouders blijft bestaan –  op de lange termijn niet automatisch leidt tot schade voor kinderen. De hardnekkige problemen zitten in hoe de betrokkenen omgaan met de scheiding, daarbij denk ik ook aan de nabije omgeving/ familie: oma’s en opa’s, tantes en ooms, etc. Want zij blijven een belangrijk vangnet voor kinderen van gescheiden ouders, ook als de scheiding wel goed gaat.  Zij zijn vaak een rustige plek ,een baken, in een veranderende wereld.  Zij kunnen mede zorgen voor een rustige transitie van het wonen in één huis naar het pendelen tussen twee huizen. Want dat is best wel ingewikkeld.

Voor echtscheidingsadvies en mediation kun je contact opnemen via mijn site, een gewoon belletje mag natuurlijk ook.

Diny Braak,

Echtscheidingsadvies en mediation |M 06-42523438

www.mediationverbindt.nl |info@mediationverbindt.nl

MFN registermediator |familiemediator |SCHIP-behandelaar |Stiefplan-coach |Mattenspel begeleider |Systemisch coach

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]