Diny Mediation | Echtscheiding
40876
page-template-default,page,page-id-40876,ajax_leftright,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0.1,smooth_scroll,fade_push_text_right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5,vc_responsive

Echtscheiding

Respectvol uit elkaar. Zo lukt het jullie ook…

Het klinkt zo mooi; respectvol uit elkaar, oftewel; respectvol scheiden.
Zo heb je het nooit gewild, ze het verdriet van een scheiding willen besparen, mama en papa voor altijd samen.
Nu het toch zover is, wil je zo goed mogelijk uit elkaar gaan, al helemaal voor de kinderen.
Maar, hoe doe je dat dan, oftewel; wie en wat is er voor nodig om te gaan scheiden?

Daarom hieronder een aantal stappen die kunnen helpen bij een respectvolle scheiding.

Samen

Het klinkt misschien raar nu de beslissing is gevallen en jullie juist uit elkaar gaan. Toch is het waar: voor een goede afronding van je scheiding zijn zowel jij, hij en de kinderen nodig. Alleen zo vind je een nieuwe balans tussen wat jij wilt, wat goed is voor de kinderen en waar hij zich ook nog in kan vinden. Zo komt de scheiding niet tussen jullie in te staan als ouders.

Communicatie

Om tot een goed en haalbaar plan voor de toekomst te komen, is het nodig om ieders wensen en verwachtingen te kennen. Je zal met hem en de kinderen moeten blijven praten om dit duidelijk te krijgen. Bedenk dat dit zeker niet het laatste gesprek zal zijn met de vader van je kinderen. Grijp je scheiding aan als een kans om de communicatie weer op gang te brengen als ouders.

Harmonieus

Schrijf op een papiertje dat je dicht bij je houdt ‘een scheiding is geen gevecht dat ik moet winnen, maar een probleem dat naar alle tevredenheid samen dient te worden opgelost’ Pak dit papiertje erbij op een ‘zwak moment’ zodat je ook dan verstandig blijft.

Emotie

Een scheiding is een rouwproces en daarbij komen emoties los. Accepteer dat en geef jezelf, maar ook de ander, en de kinderen de ruimte om het te verwerken. Houd er rekening mee dat jij en hij het rouwproces anders doormaken. Kinderen lopen altijd achter in dit proces, vergeet dat niet. Maak altijd eerst voorlopige afspraken om zo wat rust te creëren.

Informatie

Het is belangrijk dat je de juiste psychologische, pedagogische, juridische, financiële en praktische informatie inwint. Bedenk dat geen gezin hetzelfde is, investeer in je scheiding en schakel deskundige hulp in. Dit voorkomt dat jullie achteraf voor verrassingen komen te staan en het hele proces nog een keer, dunnetjes, moeten overdoen.

Doorgaan als ouders

Als ex-partners gaan jullie uit elkaar, als ouder niet. Een scheiding hoeft niet schadelijk te zijn voor de kinderen, ruziënde ouders zijn dat wel! ook al is de liefde als partners over, als ouders blijft de liefde altijd bestaan.

Eerlijke afspraken

Je doet er nu verstandig aan om de afspraken die jullie op basis van de vorige stappen hebben gemaakt, vast te leggen in een ouderschapsplan en scheidingsconvenant. Dit zijn afspraken waarin ieders wensen zijn gewogen, gemeenschappelijke belangen zijn te vinden en die met wederzijdse instemming tot stand zijn gekomen. Dit maakt dat jullie er beiden achter kunnen staan en makkelijker jullie leven weer op kunnen gaan pakken.

Nieuw begin

Een scheiding betekent vaak ook een nieuw begin. Hebben de kinderen een beetje hun draai gevonden, kunnen jullie elkaar met respect bejegenen als ouders en zijn de handtekeningen gezet onder de officiële papieren? Dan is het tijd voor de afsluitingsfase, en start de eerste dag van je nieuwe leven met een opgeruimd gevoel.

De snelste weg naar een conflict oplossing?

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!