De scheidingsoverwegingstijd

Begeleiding bij echtscheiding

De scheidingsoverwegingstijd

Begeleiding bij echtscheidingDe verwerking van een scheiding verloopt in verschillende fases.

Als je (net) te horen hebt gekregen dat je partner van je wil scheiden kan dat een enorme schok zijn. Soms als een donderslag bij heldere hemel. Je wereld stort in en al je zekerheden vallen weg op het moment dat je te horen krijgt dat je partner bij je weg wil gaan. Het is vaak een verwarrende periode, je kunt afwisselend verdrietig en boos zijn.

De zogenoemde scheidingsoverwegingstijd begint wanneer één van de partners vindt dat het huwelijk of de relatie niet langer zo voortgezet kan worden. Kortom: dat het niet meer gaat. Het kan ook zijn dat slechts een van beide partijen dit ervaart en de ander niet. In deze periode kunnen de emoties hoog oplopen. het is voor beide partners vaak een chaotische en emotionele periode waarin gevoelens als angst, verdriet, agressie en schuldgevoel elkaar afwisselen.

Er wordt gepraat op momenten dat het niet handig of zelfs onmogelijk is om goed te praten, en gezwegen op momenten waarop men zich juist zo moeten uitspreken. Heftige ruzies, of een periode van totale onverschilligheid hebben een negatieve invloed op de sfeer in huis. Als de gemoederen hoog oplopen doet men vaak stellige uitspraken als `je krijgt geen cent’, of `ik wil je nooit meer zien’ terwijl de emoties van dat ene moment van voorbijgaande aard zijn en soms zelf in strijd zijn met wat men werkelijk voelt.

Partijen, maar ook sommige advocaten, nemen deze uitingen soms letterlijk, waardoor ze als vaststaande feiten worden beschouwd. maar het zijn geen feiten en ze staan al helemaal niet vast. Het enige dat vaststaat in deze periode is dat er veel emotionele turbulentie is.

Het is ook een periode van veel verdriet. Dat verdriet kan erg sterk zijn en maakt vaak eenzaam. Er ontstaat een gevoel van leegte, van niets meer willen. Deze gevoelens van angst, verdriet, schuldgevoel, onzekerheid en eenzaamheid zijn heel begrijpelijk en logisch. Het zijn emoties waar je nu eenmaal doorheen moet, en ze kunnen het beste zo min mogelijk worden verstoord door  advocaten, vrienden, familieleden, en derden die het weliswaar heel goed bedoelen maar tijdens die instabiele periode vaak niet helpend zijn. Een Schip-behandelaar of coach inschakelen kan dan een goede keuze zijn om de emoties te neutraliseren en uiteindelijke te leren accepteren (rouwfase). Belangrijk is je te realiseren dat een rouwproces voor iedereen van het gezin anders verloopt.

Wil je meer weten over de scheidingsmelding, lees dan mijn eerdere blog; scheidingsmelding, een aantal do’s en dont’s

Via mijn contactpagina kun je een bericht of een vraag achterlaten. Binnen 24 uur neem ik contact met je op (behalve tijdens zon- en feestdagen)

Warme groet, Diny Braak

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

7 tips om respectvol te scheiden

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “7 tips om respectvol te scheiden” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”41340″ title=”Verstuur 7 tips”]

WIL JIJ JE MISLUKTE RELATIE VERANDEREN IN EEN SUCCESVOLLE SCHEIDING?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book “Echtscheidingen in het algemeen” direct in je inbox!

[contact-form-7 id=”40980″ title=”Verstuur Succesvol Scheiden-Brochure”]